Iraanse bruiloft

Bent u op zoek naar informatie voor een Iraanse Bruiloft? Op YourPersianWedding.nl vind je alle informatie, inspiratie, tips en benodigdheden voor de perfecte Iraanse Bruiloft. Wij hebben alles voor jou uitgezocht zodat je makkelijk keuzes kunt maken.

De tradities van een Iraanse bruiloft gaan tot 2000 jaar terug in de tijd van het Zoroastrisme, een Oud-Perzisch geloof. Ondanks de Islamitische invloeden is de traditie min of meer hetzelfde gebleven zoals in het oude Perzisch Rijk.

Iran is een multi-cultureel land met verschillende etnische groeperingen waaronder Koerden, Azerbeidzjanen, Afghanen, Turken en Arabieren. Toch worden de Iraanse trouw tradities gehanteerd door de verschillende groeperingen in Iran.

De (traditionele) Iraanse bruiloft traditie bestaat uit drie verschillende stappen.

Voor de bruiloft:
1. Khastegari
2. Tweede Khastegari
3. Baleh Boroon
4. Namzadi (verloving)
5. Shirini Khoroon
6. Hana Bandoon (Henna avond)
7. Jahaz Baran

De trouwceremonie:
1. Sofreh Aghd

Na de bruiloft:
1. Patakhti
2. Madarzan Salam
4. Mah-e-Asal (Huwelijksreis)

Voor de bruiloft

Khastegari
Khastegari is de eerste stap in het traditioneel Iraans trouw proces. Wanneer het voor de jonge man tijd is om te trouwen wordt er door de familie rondgekeken naar potentiële bruiden. Sommige mannen vragen hun ouders om suggesties wanneer zij zelf niet de juiste vrouw kunnen vinden. Dit gebeurde vroeger vaak, in de afgelopen jaren is dit veranderd. Zowel mannen als vrouwen ontmoeten elkaar veel vaker via andere moderne wegen zoals Social Media. Wanneer een man heeft besloten dat die verder wilt gaan met een vrouw wordt de “Khastegari” in werking gezet. Voor deze ceremonie zullen de ouders van de man kennis maken met de ouders van de toekomstige bruid. Dit bezoek is voornamelijk bedoeld om kennis te maken met elkaar. Dit bezoek betekent nog weinig en de man is nog nergens aan gebonden. Het is normaal wanneer de ouders naar meerdere eerste Khastegari’s gaan om alleen kennis te maken. Na het eerste bezoek besluiten de man en vrouw al snel of ze verder willen gaan met hun relatie. Ze mogen zelf bepalen of er een tweede formele Khastegari komt.

Tweede Khastegari
Bij de tweede Khastegari wordt er een formele verzoek gedaan om te trouwen. Tijdens de tweede Khastegari wordt er gesproken over de toekomstige bruid. Hierbij wordt vaak gesproken over haar toekomstperspectieven en eventuele scholing. Hierna zal de man zijn ambities en motivaties ter sprake brengen. Normaal gesproken vragen de ouders van de toekomstige bruid of de man voldoende capaciteiten heeft om hun dochter te verzorgen en onderhouden (ook op financieel gebied). Daarnaast zullen religieuze ouders ook het geloof ter sprake brengen. Dit gebeurde vroeger vaak.

Traditioneel gezien is het belangrijkste moment van de tweede Khastegari het moment dat de toekomstige bruid voor het eerst thee inschenkt voor de man en zijn familie. Dit is ook direct het eerste moment dat ze naar voren komt. Aan het eind van de tweede Khastegari krijgen de vrouw en man nog even de gelegenheid om samen privé te praten. Dit gaat vaak over hun toekomst.

Nu is het vaak normaal dat beide Khastegari’s samengevoegd worden omdat de man en vrouw elkaar al langer kennen. Het draait dan meer om kennismaking tussen de twee familie’s.

Baleh Boroon
In deze ceremonie wordt het formeel in de gehele familie aangegeven dat de man en vrouw gaan trouwen. Op dit moment zijn beide familie’s akkoord en is de bruiloft bijna een feit. Er word een kleinschalige feest gegeven waarbij belangrijke familieleden (de oudste van de familie) vaak aanwezig zijn.

De ouders van de bruidegom geven tijdens de ceremonie vaak cadeau’s aan de bruid. Dit is een traditie wat nog stamt uit de tijd van het Zoroastrisme. Het gaat vaak om een ring.

Namzadi (verloving)
De verloving vindt plaats in het huis van de bruid. De man en vrouw samen met hun familie’s zullen de Mehriyeh (gift van de liefde) bepalen en daarnaast een datum plannen voor de daadwerkelijke bruiloft. Dit kan zelfs tot één of meerdere jaren voor het daadwerkelijk plaats vindt zodat er voldoende tijd is om alles te regelen. Tijdens de Namzadi worden er ringen omgedaan gevolgd door een (kleine) receptie/feest onder de familieleden.

Shirini Khoroon
Direct na de verloving worden er zoetigheden gegeten. Het staat symbool voor alle positieve dingen in het leven van de toekomstige bruid en bruidegom.

Hana Bandoon (Henna avond)
Hana Bandoon is een feest wat één dag voor de Iraanse bruiloft gehouden wordt in het huis van de bruid en bruidegom. Daarnaast wordt deze feest vaak gevierd onder de vrouwen van de familie. Het is voornamelijk populair onder de Iraans-Azerbeidzjaanse minderheden.

Jahaz Baroon
Dit is een ceremonie die een aantal dagen voorafgaand de bruiloft plaatsvindt en is tevens de laatste fase in de voorbereidingen voor de daadwerkelijke Iraanse bruiloft. Er worden cadeau’s gegeven aan de bruid. Deze traditie is oud en niet meer gebruikelijk.

De trouwceremonie

Het belangrijkste onderdeel van een Iraanse bruiloft is de Aghd ceremonie wat plaatsvindt aan de Sofreh Aghd.

Sofreh Aghd

Dit is een zeer uitgebreide tafel gekleed en versierd met verschillende soorten eetwaren en decoraties. De volgende onderdelen staan vaak op een Sofreh Aghd. De 7 kruiden: rijst, gedroogde tuinkruiden, zout, thee, maanzaad en wierook. 7 soorten gebak: noghl, baklava, toot (marsepein), rijstkoekjes, amandelkoekjes, kikkererwtkoekjes en safraakoekjes worden geserveerd aan de gasten van de bruiloft. Teven staat er een speciaal soort brood met Iraanse feta kaas, en kruiden op de Sofreh Aghd die teken staan voor het leven. De symbolen van vruchtbaarheid: versierde eieren, amandelen, walnoten en hazelnoten. De hemelse fruiten: granaatappel, appels en een kop rozenwater. Een potje met honing waarbij de bruid en bruidegom elkaar honing geven met hun pinkvinger direct na de bruiloft. Esphand, een soort kruid wat verbrand wordt om boze ogen te verdrijven. Munten: een pot met gouden en zilveren munten die voor welvaart staan. Een heilige boek zoals de Koran, Avesta, Bijbel, Torah of boeken met gedichten zoals die van Hafez, Rumi of Shahnameh van Ferdowsi (bekende Iraanse dichters). Dit is geheel afhankelijk van het geloof of wanneer zij juist ongelovig zijn.

Daarnaast staat er vaak een spiegel met twee kaarsen, die symbool staan voor licht en vuur.

Wanneer de bruid binnenkomt zit er een sluier voor haar gezicht. Zodra de bruid naast de bruidegom komt te zitten laat ze de sluier vallen zodat de bruidegom de reflectie van het gezicht van zijn bruid kan zien in de spiegel.

Er wordt een kleed van zijde gehouden boven het hoofd van de bruid en bruidegom door een aantal ongetrouwde gasten. Daarna worden er twee suikerstokjes gemalen boven het hoofd op de zijde kleed gedurende de ceremonie om hen voorspoed en zoetigheden te wensen in het leven. Dit is zeer traditioneel en wordt niet door alle families gedaan.

Meer lezen over Sofreh Ahgd?

Na de bruiloft

Patakhti
Dit is een kleinschalige feest wat gehouden wordt op de dag na de bruiloft. Familieleden die dicht staan op het getrouwde stel brengen een bezoek aan het huis. Vaak worden er nog kleine cadeau’s gegeven. Tijdens de avond wordt er voornamelijk gefeest en gedanst. Het lijkt op een vrijgezellenfeest, maar wordt na het bruiloft gehouden.

Madarzan Salam
Betekent letterlijk begroeten van de schoonmoeder. De ochtend na de bruiloft brengt de bruidegom een bezoek aan de schoonmoeder, soms worden er cadeautjes gegeven. Dit is traditioneel en wordt niet door alle families gehanteerd.

Mah-e-Asal (Huwelijksreis)
Dit is in principe hetzelfde als een huwelijksreis. In Iran gaat het pas getrouwde stel vaak naar het noorden van Iran. Dit is een populaire bestemming.

Uiteraard zijn de meeste stappen in het proces van een Iraanse Bruiloft zeer traditioneel en worden in deze tijd niet meer door alle Iraanse families gehanteerd. Daarnaast is een Iraanse bruiloft buiten Iran ook vaak beïnvloed door andere culturen en is elke bruiloft toch uniek.  

iraanse bruiloft inspiratie

Instagram has returned invalid data.