Aghd

Het belangrijkste onderdeel van een Iraanse bruiloft is de Aghd ceremonie wat plaatsvindt aan de Sofreh Aghd. In dit onderdeel beschrijven wij de stappen die plaatsvinden tijdens de Aghd. 

De eerste stap
De bruidegom neemt plaats aan het eind van de Sofreh Aghd. Hij kijkt met zijn gezicht richting de centrale spiegel en kaarsen. Daar kan hij zijn reflectie in zien. De kaarsen worden aangestoken zodra de ceremonie begint. Er staan twee kaarsen die symbool staan voor licht en passie. Dit is één van de 4 elementen en tevens afkomstig uit het Oud-Perzische geloof, het Zoroastrisme, zoals de rest van het ceremonie.

Vervolgens komt bruid er naast zitten met een sluier voor haar gezicht, meestal begeleid door haar vader en moeder (traditioneel gezien). Zodra ze plaatsneemt neemt ze haar gezichtsluier af zodat haar man haar voor het eerst via de centrale spiegel ziet. De volgende stap is dat er een zijde kleed gehouden wordt boven het hoofd van de bruid en bruidegom door een aantal ongetrouwde gasten. Daarna worden er twee suikerstokjes gemalen boven het hoofd op de zijde kleed gedurende de ceremonie om hen voorspoed en zoetigheden te wensen in het leven. Tevens staat dit teken voor het samen leven onder één dak.

De ceremoniemeester (meestal een oudere man) start vervolgens met het oplezen van teksten uit een heilige boek waarbij hij ook dingen benoemt die te maken hebben met het bruiloft. In moderne bruiloften worden officiële papieren vooraf getekend. Wanneer een familie ongelovig is worden er vaak gedichten voorgelezen uit een boek van bekende Perzische dichters zoals Hafez, Rumi of Saadi.

Terwijl de teksten word opgelezen worden er suikerstokjes gemalen boven het hoofd van het paar.

Het JA-woord
Op dit punt vraagt de ceremoniemeester naar het JA-woord. Eerst vraagt hij de bruidegom en vervolgens de bruid.

Nu komt het leukste gedeelte, traditioneel gezien laat de bruid de familie en vooral de bruidegom in spanning afwachten voordat ze het JA-woord geeft. Wanneer ze gevraagd wordt om het JA-woord te geven blijft ze even stil. Vervolgens roept er iemand uit de familie iets leuks. Wat vaak gebruik wordt is: “De bruid is bloemen gaan plukken”. Er wordt nogmaals gevraagd naar een JA-woord, op dit moment is ze nog steeds stil. En wordt de vorige stap nogmaals herhaald. Wanneer de bruid voor de derde kaar naar het JA-woord wordt gevraagd geeft ze uiteindelijk antwoord met JA, met permissie van mijn vader. Vervolgens begint iedereen te klappen en fluiten.

Honing
Eén van de mooiste gedeeltes van het bruiloft is nu aangebroken. De bruidegom pakt het glas met honing wat op de Sofreh Aghd ligt en dipt vervolgens zijn pinkvinger in het glas and geeft dit aan de bruid. Vervolgens doet zij hetzelfde. In moderne bruiloften kust het paar op dit moment.

Knuffels, kusjes en cadeautjes
Op dit punt komen familieleden naar het paar om hen te feliciteren en cadeautjes te geven (meestal goud). Nadat de dichtstbijzijnde familieleden zijn langs geweest volgt de rest van de familie. 

Het feest
De bruid en bruidegom lopen weg van de Sofreh Aghd. Het feest begint nu!

Inspiratie

Instagram did not return a 200. Instagram did not return a 200. Instagram did not return a 200.